mask
You are here: Home / Reizen met Regiotaxi Utrecht / Begeleiding en hulpmiddelen

Begeleiding en hulpmiddelen

De voertuigen van Regiotaxi Utrecht zijn toegankelijk voor iedereen die zelfstandig of met begeleiding kan reizen. Wmo-pashouders kunnen gratis of tegen gereduceerd tarief een begeleider meenemen. Er zijn twee mogelijkheden:

Kinderen
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet zonder begeleiding mee met Regiotaxi Utrecht 2020 - 2023.

Kinderen tot 4 jaar mogen reizen gratis mee onder begeleiding van een volwassene, met een maximum van twee kinderen per betalende reiziger. 

Er geldt een maximum van 2 minderjarige kinderen (ouder dan 3 jaar) per betalende Wmo-reiziger ouder dan 12 jaar. Deze kinderen betalen hetzelfde tarief als de Wmo-reiziger. Indien er meer dan 2 kinderen ouder dan 3 jaar meereizen, dan wordt kind 3, 4 en verder gezien als OV-reiziger en betaalt dan ook het OV-tarief. 

De ouders en/of verzorgers van kinderen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat het vervoer plaatsvindt in een wettelijk goedgekeurd kinderzitje, dan wel met andere voorzieningen die wettelijk zijn voorgeschreven. 

(Huis)dieren
Een assistentiehond is een aangelijnde hond die de reiziger hulp biedt vanwege zijn of haar beperking. Assistentiehonden, zoals Soho- en blindegeleidehonden, als zodanig herkenbaar en geregistreerd, kunnen gratis meereizen met een betalende reiziger.

Kleine (huis)dieren zijn toegestaan in de voertuigen van Regiotaxi Utrecht onder de strikte voorwaarde dat het (huis)dier op schoot in een kleine handtas meegenomen wordt. Het (huis)dier mag in de regiotaxi niet uit de tas.

Hulpmiddelen
Het vervoer is toegankelijk voor Wmo-reizigers met verschillende hulpmiddelen. In beginsel is één hulpmiddel toegestaan, een eventueel tweede hulpmiddel mag mee als bagage.

Het meenemen van hulpmiddelen is gratis. Handbagage mag gratis mee, mits dit bij de reservering door de reiziger is aangemeld. Hiervoor geldt dat een reiziger maximaal 2 tassen mag meenemen. Het totaalgewicht van de bagage is niet meer dan 25 kilo. De chauffeur moet altijd aanbieden de bagage te dragen en in- en uit te laden. Indien de reiziger in een rolstoel reist kan hij geen scootmobiel meenemen. 

Het is om veiligheidsredenen niet toegestaan om tijdens de rit op uw scootmobiel te blijven zitten. De chauffeur rijdt uw scootmobiel in en uit de taxi. Het is niet toegestaan om dat zelf te doen. Desgewenst helpt de chauffeur u bij het in- en uitstappen.

Veilig vervoer

Veilig reizen staat bij Regiotaxi Utrecht voorop. Daarom geldt er een aantal regels.

  • Reizigers in een regiotaxi zijn verplicht een veiligheidsgordel te dragen. Dat geldt ook voor reizigers in een rolstoel. De chauffeur kan u helpen bij het vastmaken van de gordel.
  • Rolstoelen en scootmobielen worden vastgezet volgens de eisen van Veilig Vervoer Rolstoelen. Dat betekent dat een rolstoel als veilig vervoerbaar wordt geacht als die voldoet aan de eisen uit de norm ISO 7176-19 en is voorzien van de daarbij horende sticker. De rolstoel heeft dan een crashtest doorstaan en is sterk genoeg om tijdens de rit én bij een ongeval de passagier op zijn plaats te houden.
  • Het is niet toegestaan om tijdens de rit met Regiotaxi Utrecht 2020 - 2023 op uw scootmobiel te blijven zitten. De chauffeur rijdt uw scootmobiel in en uit de taxi. Het is niet toegestaan om dat zelf te doen. Desgewenst helpt de chauffeur u bij het in- en uitstappen.
  • Reist u met jonge kinderen, dan bent u verplicht zelf een kinderzitje of stoelverhoger mee te nemen. De chauffeur helpt u bij het vastzetten.
Mag ik iemand meenemen in de regiotaxi?
Ja. Wmo-pashouders kunnen tegen gereduceerd tarief iemand laten meereizen.
Er zijn twee mogelijkheden:
  • Sociaal begeleider
Een Wmo-reiziger is gerechtigd om één zogenaamde sociale begeleider mee te nemen. Deze sociale begeleider, die samen met een Wmo-reiziger reist vanaf hetzelfde opstapadres naar dezelfde bestemming en met dezelfde reservering is geboekt, betaalt hetzelfde tarief als de Wmo-reiziger. Maakt de pashouder gebruik van automatische incasso, dan worden de vervoerskosten van de sociale begeleider ook per automatische incasso afgerekend.
  • Verplicht medisch begeleider
Dit is een begeleider die op basis van een indicatie van de gemeente met de Wmo-reiziger mee moet reizen omdat daartoe een medische en/of verzorgende noodzaak is vastgesteld door de gemeente. Indien deze indicatie is afgegeven, kan en mag de Wmo-reiziger niet alleen reizen vanwege medische redenen. De medisch begeleider is tenminste 12 jaar, in staat om de Wmo-reiziger adequaat te begeleiden tijdens de rit en mag zelf geen gebruiker zijn van een rolstoel. De medisch begeleider stapt op hetzelfde adres in en uit als de reiziger die hij/zij begeleidt op grond van de indicatie. De medisch begeleider betaalt geen bijdrage als reiziger.